O nama

Ovo nije samo priča o iću i piću već našim identitetima i vrijednostima za koje se iskreno zalažemo i koje živimo.

BOHORINA CIDER HOUSE smještena je na obližnjem brdu u selu Borina neposredno iznad središta općine Kiseljak. Pod imenom Bohorina selo se prvi puta spominje u jednoj ispravi djeda Mirohne iz 1427. godine koja ukazuje na postojanje stolne hiže bosanskih djedova odnosno sjedišta biskupa crkve bosanske na ovom lokalitetu. U srednjem vijeku ovaj kraj je administrativno pripadao župi Lepenica koja se pružala na teritoriju današnjih općina Kiseljak, Kreševo I Fojnica. Na ovom području je utvrđeno postojanje 35 nekropola sa preko 900 stećaka. Najreprezentativniji od njih, stećak kneza Radoja iz obitelji Pribinić (lokalitet Brdanjak u Zabrđu kod Lepenice) nosi na sebi grb koji se sastoji od vučje glave i trupa te u ovoj formi predstavlja jedini potpuni grb isklesan na jednom stećku. Od 2006. godine nekropola na ovom lokalitetu proglašena je nacionalnim spomenikom BiH. 

U našem kraju nema sačuvane tradicije pripravljanja vina od jabuka, no tradicija se stvara a ne samo nasljeđuje. Cider (eng.), sidra (esp.), cidre (fra.) – sve su to nazivi koji dolaze iz zemalja i specifičnih regija koje su prepoznate po hiljadugodišnjoj tradiciji proizvodnje ovog pića: Asturija i Baskija u Španjolskoj,  Normandija u Francuskoj, Herefordshire i Somerset u Velikoj Britaniji. 

Mi u Bohorini kažemo sajder, piće koje se odlikuje blagim udjelom alkohola, izrazitim voćnim aromama i blagotvornim uticajem na zdravlje organizma – ukoliko ga umjereno konzumiramo. Bohorina sajder nastaje prirodnim putem od plodova starih sorti jabuka iz netretiranih voćnjaka. Samo takve jabuke daju nam čisti sok, bez dodataka šećera i kiselina, umjetnih aroma i bojila, vode  i konzervansa. Sajder se priprema već u voćnjaku stoga je odabir sorti jabuka ključan za vrhunski sajder.

Imamo sreću, privilegiju i šansu jer je naš kraj još uvijek veoma bogat starim sortama, netretiranim voćnjacima i baščama iz kojih dobavljamo vrhunske plodove. Godine 2017. zasadili smo na našem imanju voćnjak starih sorti: zelenike, ljepotice, kalatuše i lederice, na 5 dunuma zemlje. Kažu da je dunum optimalna mjera kojoj se jedna osoba može posvetiti. Nas je pet u obitelji. Voćnjak se obrađuje i kultivira po principima organskog voćarstva i metodama koje se naslanjaju na permakulturu i biodinamiku.  

Po istim principima uzgajamo povrće i ljekovito i začinsko bilje koje koristimo u kuhinji. Što ne proizvedemo sami nađemo kod lokalnih proizvođača. Uz najavu, u našem domaćinstvu možete uživati u gastronomskoj ponudi, bilo da se radi o slasnim kanapeima, originalnim tapasima ili finefood sljedovima. Kuhinja je funky&spicy, inspirirana streetfood i world cuisine receptima uz mrvu slavonskog šmeka. 

U obitelji se tradicionalno destiliraju voćne rakije. Višegodišnje iskustvo djedova u spravljanju čistih destilata jabuke, kruške, šljive i bakinih tajni macerata ljekovitog i začinskog bilja za naše travarice obogatili smo znanjima i tehnikama fermentacije voćnih vina. Destilati su posljednji korak i kruna u cijelom procesu jer se spravljaju od prethodno fermentiranih voćnih vina

logo

Facebook Instagram

OPG BOHORINA - 2024 sva prava pridržana

Design and development logo